dr inż. Agata Bieńczak
Lider obszaru ds. techniki i technologii spożywczej
dr inż. Agata Bieńczak
Lider obszaru ds. techniki i technologii spożywczej

Naukowiec, badacz i a może przede wszystkim, praktyk wdrożeń innowacyjnych rozwiązań w zakresie branży spożywczej, m.in. branży mięsnej.

Uzyskała stopień magistra inżyniera w zakresie technologii żywności w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, a tytuł doktora nauk technicznych na Politechnice Poznańskiej.

Od 2011 roku pracuje w Instytucie, gdzie była współzałożycielką i kierownikiem zakładu zajmującego się techniką i technologią spożywczą.

Zrealizowała wiele projektów, których rezultaty zostały wdrożone do gospodarki.

Otrzymała m.in. Brązowy Krzyż Zasługi za wdrażanie innowacyjnych rozwiązań do gospodarki.

Jest specjalistką w zakresie technik i technologii spożywczych. Od początki swojej kariery w Instytucie zajmuje się rozwojem innowacyjnych rozwiązań dla przemysłu spożywczego, które nakierowane są na przeciwdziałanie marnotrawienia żywności oraz zasobów naturalnych.

Realizuje projekty w zespołach interdyscyplinarnych, gdzie łączy różne dziedziny nauki (mechanika, elektronika, technologia, inżynieria żywności) z potrzebami przedsiębiorstw zajmujących się produkcją maszyn dla przemysłu spożywczego, jak również producentów żywności.

2025-06-04

Od koncepcji do implementacji: Przykłady efektywnej współpracy Poznańskiego Instytutu Technologicznego z przemysłem.
Od koncepcji do implementacji: Przykłady efektywnej współpracy Poznańskiego Instytutu Technologicznego z przemysłem.
  • 12:45 - 13:15
  • 30 min
  • SALA BOLERO - obok Recepcji hotelowej (MEATing Technic)
Zapraszamy do pobrania aplikacji mobilnej
  • Pobierz na Google Play
  • Pobierz na AppStore
Jeśli chcesz, możemy wysyłać Ci powiadomienia o nowościach na stronie. Wystarczy wyrazić zgodę na otrzymywanie powiadomień.