Naukowiec, badacz i a może przede wszystkim, praktyk wdrożeń innowacyjnych rozwiązań w zakresie branży spożywczej, m.in. branży mięsnej.
Uzyskała stopień magistra inżyniera w zakresie technologii żywności w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, a tytuł doktora nauk technicznych na Politechnice Poznańskiej.
Od 2011 roku pracuje w Instytucie, gdzie była współzałożycielką i kierownikiem zakładu zajmującego się techniką i technologią spożywczą.
Zrealizowała wiele projektów, których rezultaty zostały wdrożone do gospodarki.
Otrzymała m.in. Brązowy Krzyż Zasługi za wdrażanie innowacyjnych rozwiązań do gospodarki.
Jest specjalistką w zakresie technik i technologii spożywczych. Od początki swojej kariery w Instytucie zajmuje się rozwojem innowacyjnych rozwiązań dla przemysłu spożywczego, które nakierowane są na przeciwdziałanie marnotrawienia żywności oraz zasobów naturalnych.
Realizuje projekty w zespołach interdyscyplinarnych, gdzie łączy różne dziedziny nauki (mechanika, elektronika, technologia, inżynieria żywności) z potrzebami przedsiębiorstw zajmujących się produkcją maszyn dla przemysłu spożywczego, jak również producentów żywności.