Mikrobiolog z wykształcenia i pasji.
Absolwentka biologii, specjalność mikrobiologia na wydziale Biologii i Nauk o Ziemi Uniwersytetu Łódzkiego, Podyplomowego Studium Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwem Żywności na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, specjalista I stopnia w zakresie mikrobiologii.
Doświadczony praktyk, w firmie J.S.Hamilton Poland S.A. pracuje od 1998 roku, dzięki czemu dobrze poznała specyfikę pracy laboratorium mikrobiologicznego, w latach 2005-2014 Kierownik Pracowni Mikrobiologicznej, a od 2015 roku Dyrektor ds. Badań Mikrobiologicznych.
Audytor Wewnętrzny Systemów Zarządzania Jakością i HACCP, Asystent Systemu Zarzadzania Jakością Polskiego Centrum Badań i Certyfikacji, konsultant i audytor w zakresie zapobiegania zagrożeniom mikrobiologicznym w zakładach przemysłu spożywczego i kosmetycznego.
Autorka publikacji o tematyce mikrobiologicznej w czasopismach branżowych.
Propagatorka mikrobiologii dla „mikrobiologicznie niewtajemniczonych”.
Inicjatorka i prowadząca warsztaty doskonalące z mikrobiologii przemysłowej, kosmetycznej i środowiskowej dla pracowników laboratoriów przyzakładowych.
Obecnie zajmuje się doradztwem w ramach higieny środowiska produkcji i zagrożeń mikrobiologicznych na każdym etapie łańcucha żywnościowego oraz prowadzi projekty badawcze w zakresie podniesienia poziomu bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności i kosmetyków.
Zagadnienia, nad którymi będą pracowali uczestnicy:
- Przyczyny zmiany wymagań dla Listeria monocytogenes w Rozporządzeniu (WE) 2073/2005.
- L.monocytogenes- wróg znany. Co producent wiedzieć powinien i co wie.
- Produkt „gotowy do spożycia”- określenie klucz.
- Trwałość L. monocytogenes w środowisku produkcji - luki w wiedzy.
- Biofilmy jedno-i wielogatunkowe- czynniki sprzyjające osadzaniu na powierzchni abiotycznej i biotycznej. Jak z nimi walczyć i jak zniechęcić Listerię do zasiedlania nisz w zakładzie produkcyjnym.
- Jak wykorzystać informacje zapisane drobnym druczkiem w Rozporządzeniu.
- Jakie są sposoby oceny przeżywalności L. monocytogenes w produkcie i jak interpretować wyniki badań.
Dla kogo (jakie osoby / działy z zakładu przetwórczego powinny uczestniczyć)?:
- Pracownicy działów jakości.
- Technolodzy.
- Pracownicy laboratorium przyzakładowego.
- Szefowie grup sanityzacyjnych.
Korzyści (dla uczestników) z uczestnictwa / jaki problem w firmie zostanie rozwiązany?
- Zrozumienie potrzeby zmiany w zakresie oznaczania obecności lub liczby L. monocytogenes.
- Wykorzystanie danych historycznych i właściwości fizyko-chemicznych produktu do oceny przeżywalności L. monocytogenes.
- Zapoznanie się z drogami kontaminacji i możliwościami adaptacji bakterii w zakładzie produkcyjnym.
- Zaznajomienie się z metodyką badań kwalifikujących produkt do oceny obecności lub liczby w całym okresie przydatności do spożycia.
- Interpretacja wyników badań w odniesieniu do konkretnego produktu lub grupy produktów.
Zagadnienia, nad którymi będą pracowali uczestnicy:
- Przyczyny zmiany wymagań dla Listeria monocytogenes w Rozporządzeniu (WE) 2073/2005.
- L.monocytogenes- wróg znany. Co producent wiedzieć powinien i co wie.
- Produkt „gotowy do spożycia”- określenie klucz.
- Trwałość L. monocytogenes w środowisku produkcji - luki w wiedzy.
- Biofilmy jedno-i wielogatunkowe- czynniki sprzyjające osadzaniu na powierzchni abiotycznej i biotycznej. Jak z nimi walczyć i jak zniechęcić Listerię do zasiedlania nisz w zakładzie produkcyjnym.
- Jak wykorzystać informacje zapisane drobnym druczkiem w Rozporządzeniu.
- Jakie są sposoby oceny przeżywalności L. monocytogenes w produkcie i jak interpretować wyniki badań.
Dla kogo (jakie osoby / działy z zakładu przetwórczego powinny uczestniczyć)?:
- Pracownicy działów jakości.
- Technolodzy.
- Pracownicy laboratorium przyzakładowego.
- Szefowie grup sanityzacyjnych.
Korzyści (dla uczestników) z uczestnictwa / jaki problem w firmie zostanie rozwiązany?
- Zrozumienie potrzeby zmiany w zakresie oznaczania obecności lub liczby L. monocytogenes.
- Wykorzystanie danych historycznych i właściwości fizyko-chemicznych produktu do oceny przeżywalności L. monocytogenes.
- Zapoznanie się z drogami kontaminacji i możliwościami adaptacji bakterii w zakładzie produkcyjnym.
- Zaznajomienie się z metodyką badań kwalifikujących produkt do oceny obecności lub liczby w całym okresie przydatności do spożycia.
- Interpretacja wyników badań w odniesieniu do konkretnego produktu lub grupy produktów.